Продуктите, без които няма да можете:
- Босилек
- Домати
- Ориз
- Пюре от черни маслини
- Сирене
- Кисело мляко
- Сметана
- Взимаме от доматения сос на баба или купуваме готов (желателно е да не го заместваме с доматено пюре, познато под другото си име „салца”). Трябва ни количество от приблизително 1 черпак.
- Вземаме си Шепа Вдъхновение - много необходима съставка за нашата супа!
- Приготвяме си бял ориз – пак 1 черпак количество. Ще трябва да го измием добре, а това става най-лесно в голяма цедка или в гевгир под силно течаща вода, докато спре да излиза „брашнената” вода. Когато водата стане прозрачна, оризът ни е чудно измит.
- Набавили сме си босилек (в нашия случай сушен) и си приготвяме толкова, колкото ще ни е приятно на вкус. Предлагам ви да сложите по-мъничко в началото, защото босилекът е много силна подправка и в по-големи количества може и да не ви хареса. В края на краищата винаги можете да добавите още, но както знаете, няма да можете да извадите никак.
- Приготвяме си около 2 литра гореща вода (аз лично използвам каната за кипване на вода), която слагаме в тенджера (или пък направо в тенджерата пускаме да ври вода, ако не разполагаме с кана) и включваме котлона на максимум. Когато водата кипне пускаме в нея добре измития ориз.
- Добавяме доматките:
- Пускаме в тенджерата и босилека, но не захлупваме, защото ще има поражения върху печката. Сега чакаме около 15 минути и супата е готова за хапване, но не съвсем...
- Приготвяме си зехтин на вкус (трябва да е подходящ за термична обработка, а това е изрично отбелязано върху етикета на съответния зехтин):
- Дърпаме супата от котлона и добавяме зехтина. Ако нямаме зехтин или не обичаме такъв, слагаме слънчогледово олио. Разбъркваме и захлупваме.
- Дотук сме готови за хапване, ако сме традиционалисти по вкус. Но ако сме склонни да експериментираме, ви предлагам следните две добавки към супата:
· Пюре от черни маслини (продава се готово в малки бурканчета във всички или почти всички вериги магазини за хранителни стоки)
· Забъркана от вас смес от кисело мляко и сирене – да стане с гъстотата на гъста сметана. Или просто сметана на вкус, но тогава не слагайте зехтин/олио/сместа от кисело мляко и сирене, защото супата ви ще стане твърде тежка и далеч не толкова полезна.
- Можем да аранжираме приблизително така:
Или още по-добре, защото всеки от нас е своеобразен творец в кухнята.
Вкусни мигове от мен!!!
Няма коментари:
Публикуване на коментар