ДОБРЕ ДОШЛИ!

Мили момичета и момчета,

Добре дошли в моята кухня, където ще творим заедно с вас! От нашето желание и вдъхновение ще се появяват чудни за сетивата гозби, които да споделяме с обичните ни хора. Ще си създадем уют около печката за готвене, ще обикнем продуктите, които ни хранят и ще се гмурнем във Вълшебния свят на Подправките. Домът ни така ще заухае на любов, че няма да имаме търпение да дочакаме следващото си кулинарно приключение. Разчитам и на вас да ми помагате тази вкусна и омайна приказка да няма край...

ДОМАТЕНА СУПА С БОСИЛЕК – много лесна

 
Продуктите, без които няма да можете:
  • Босилек
  • Домати
  • Ориз
Продуктите, без които ще можете:
  • Пюре от черни маслини
  • Сирене
  • Кисело мляко
  • Сметана


      1. Взимаме от доматения сос на баба или купуваме готов (желателно е да не го заместваме с доматено пюре, познато под другото си име „салца”). Трябва ни количество от приблизително 1 черпак.



      1. Вземаме си Шепа Вдъхновение  - много необходима съставка за нашата супа!




      1. Приготвяме си бял ориз – пак 1 черпак количество. Ще трябва да го измием добре, а това става най-лесно в голяма цедка или в гевгир под силно течаща вода, докато спре да излиза „брашнената” вода. Когато водата стане прозрачна, оризът ни е чудно измит.



      1. Набавили сме си босилек (в нашия случай сушен) и си приготвяме толкова, колкото ще ни е приятно на вкус. Предлагам ви да сложите по-мъничко в началото, защото босилекът е много силна подправка и в по-големи количества може и да не ви хареса. В края на краищата винаги можете да добавите още, но както знаете, няма да можете да извадите никак.



      1. Приготвяме си около 2 литра гореща вода (аз лично използвам каната за кипване на вода), която слагаме в тенджера (или пък направо в тенджерата пускаме да ври вода, ако не разполагаме с кана) и включваме котлона на максимум. Когато водата кипне пускаме в нея добре измития ориз.



      1. Добавяме доматките:



      1. Пускаме в тенджерата и босилека, но не захлупваме, защото ще има поражения върху печката. Сега чакаме около 15 минути и супата е готова за хапване, но не съвсем...



      1. Приготвяме си зехтин на вкус (трябва да е подходящ за термична обработка, а това е изрично отбелязано върху етикета на съответния зехтин):



      1. Дърпаме супата от котлона и добавяме зехтина. Ако нямаме зехтин или не обичаме такъв, слагаме слънчогледово олио. Разбъркваме и захлупваме.

      1.  Дотук сме готови за хапване, ако сме традиционалисти по вкус. Но ако сме склонни да експериментираме, ви предлагам следните две добавки към супата:

      ·        Пюре от черни маслини (продава се готово в малки бурканчета във всички или почти всички вериги магазини за хранителни стоки)
      ·        Забъркана от вас смес от кисело мляко и сирене – да стане с гъстотата на гъста сметана. Или просто сметана на вкус, но тогава не слагайте зехтин/олио/сместа от кисело мляко и сирене, защото супата ви ще стане твърде тежка и далеч не толкова полезна.

      1. Можем да аранжираме приблизително така:



      Или още по-добре, защото всеки от нас е своеобразен творец в кухнята.
      Вкусни мигове от мен!!!

      Няма коментари:

      Публикуване на коментар