ДОБРЕ ДОШЛИ!

Мили момичета и момчета,

Добре дошли в моята кухня, където ще творим заедно с вас! От нашето желание и вдъхновение ще се появяват чудни за сетивата гозби, които да споделяме с обичните ни хора. Ще си създадем уют около печката за готвене, ще обикнем продуктите, които ни хранят и ще се гмурнем във Вълшебния свят на Подправките. Домът ни така ще заухае на любов, че няма да имаме търпение да дочакаме следващото си кулинарно приключение. Разчитам и на вас да ми помагате тази вкусна и омайна приказка да няма край...

КАРТОФЕНА САЛАТА – ТОРТА (ефектна и засищаща)


Продуктите, без които няма да можете:
  • Картофи
  • Яйца
  • Кисели краставички
  • Моркови
  • Кисело мляко/ сметана/ майонеза

Продуктите, без които ще можете:
  • Магданоз
  • Колбас


  1. Трябват ни доста картофки, защото основата е тяхна. Например килограм. Измиваме ги хубаво с препарат за миене на съдове, белим ги и ги варим в леко подсолена вода. Номерът на едновременното им сваряване е да бъдат нарязани на приблизително еднакви парчета. Гледаме да не преварим, защото целта на занятието е да ги настържем на ренде.
  2. Приготвяме си 6 яйца, например. Измиваме ги както картофите и ги варим не по-малко от 13 минути, за да сме сигурни, че сме предотвратили проблеми. Знаете единствения начин при варене на яйца предварително да сме сигурни дали яйцето е читаво или не: ако не потъне, а изплува на повърхността на студената вода, в която ги потапяме, преди да сложим на котлона, със сигурност го изхвърляме.
  3. Киселите краставички са на вкус, но не би следвало да са по-малко от 1/5 от останалите продукти, защото правят салатата по-лека.
  4. Морковите са на принципа на краставичките като количество. Иначе са сурови, измити и обелени. Кипваме ги с една идея масълце и доста идеи вода. Търсим вариант, в който да могат да бъдат рендосани и те.
  5. Оставям на вас да изберете последната съставка – аз предпочитам киселото мляко, защото е по-леко и далеч по-здравословно от останалите ми две предложения. Съответно – киселото мляко е около 2/3 кофичка, сметаната или майонезата - по 1 малка кофичка.
  6. Време е да започнем салатата.
    • Половината от картофите рендосваме в основата на прозрачна салатна купа. Аз лично добявам едно ръсване от зехтин върху тях, без да разбърквам!
    • Следва киселото мляко, което разстиламе внимателно върху картофите. (Съответно сметаната/майонезата, но прескачаме зехтина).
    • Настъргваме морковите върху киселото мляко.
    • Отгоре можете да сложите нарязан на ситно колбас по ваш избор, но можете и да пропуснете. Тук можете да сложите част от краставичките, нарязани на много малки кубчета.
    • Следва настъргването на втората половина от картофите.
    • Върху този пласт бихте могли да сложите ситно нарязан магданоз, но ако не го харесвате или не разполагате, пропускате.
    • А сега настъргваме яйцата.
    • Отгоре редим нарязаните кисели краставички - режете ги във форми, каквито ви душа иска.
Ето така ще изглежда отстрани:



  1. Оставили сме си пространство и продукти за украса, без която животът ни би бил не така приятен. Всеки би могъл да опита свой вариант, а аз ви предлагам този:

 8. Оставяме да престои в хладилника поне час, за да се получи спойка между продуктите. След това можем наистина да режем като торта и да се наслаждаваме.

Вкусни мигове от мен!

Няма коментари:

Публикуване на коментар