Продуктите, без които няма да можете:
- Картофи
- Яйца
- Кисели краставички
- Моркови
- Кисело мляко/ сметана/ майонеза
Продуктите, без които ще можете:
- Магданоз
- Колбас
- Трябват ни доста картофки, защото основата е тяхна. Например килограм. Измиваме ги хубаво с препарат за миене на съдове, белим ги и ги варим в леко подсолена вода. Номерът на едновременното им сваряване е да бъдат нарязани на приблизително еднакви парчета. Гледаме да не преварим, защото целта на занятието е да ги настържем на ренде.
- Приготвяме си 6 яйца, например. Измиваме ги както картофите и ги варим не по-малко от 13 минути, за да сме сигурни, че сме предотвратили проблеми. Знаете единствения начин при варене на яйца предварително да сме сигурни дали яйцето е читаво или не: ако не потъне, а изплува на повърхността на студената вода, в която ги потапяме, преди да сложим на котлона, със сигурност го изхвърляме.
- Киселите краставички са на вкус, но не би следвало да са по-малко от 1/5 от останалите продукти, защото правят салатата по-лека.
- Морковите са на принципа на краставичките като количество. Иначе са сурови, измити и обелени. Кипваме ги с една идея масълце и доста идеи вода. Търсим вариант, в който да могат да бъдат рендосани и те.
- Оставям на вас да изберете последната съставка – аз предпочитам киселото мляко, защото е по-леко и далеч по-здравословно от останалите ми две предложения. Съответно – киселото мляко е около 2/3 кофичка, сметаната или майонезата - по 1 малка кофичка.
- Време е да започнем салатата.
- Половината от картофите рендосваме в основата на прозрачна салатна купа. Аз лично добявам едно ръсване от зехтин върху тях, без да разбърквам!
- Следва киселото мляко, което разстиламе внимателно върху картофите. (Съответно сметаната/майонезата, но прескачаме зехтина).
- Настъргваме морковите върху киселото мляко.
- Отгоре можете да сложите нарязан на ситно колбас по ваш избор, но можете и да пропуснете. Тук можете да сложите част от краставичките, нарязани на много малки кубчета.
- Следва настъргването на втората половина от картофите.
- Върху този пласт бихте могли да сложите ситно нарязан магданоз, но ако не го харесвате или не разполагате, пропускате.
- А сега настъргваме яйцата.
- Отгоре редим нарязаните кисели краставички - режете ги във форми, каквито ви душа иска.
- Оставили сме си пространство и продукти за украса, без която животът ни би бил не така приятен. Всеки би могъл да опита свой вариант, а аз ви предлагам този:
8. Оставяме да престои в хладилника поне час, за да се получи спойка между продуктите. След това можем наистина да режем като торта и да се наслаждаваме.
Вкусни мигове от мен!
Няма коментари:
Публикуване на коментар