ЧИМЕН
КУРКУМА
Влюбих се в подправките, когато бях детенце. Имах удоволствието да израстна в дом, където не се използваха само черен и червен пипер, чубрица и джоджен :-)
Впоследствие подправките станаха мое хоби - сдобих се с книги, ровех се в интернет и понеже невинаги откривах удовлетворителни за мен резултати в мрежата, се сдобивах с още книги. Постепенно се запасявах и със самите подправки: звездовиден анасон, куркума, чимен, сумак, исот, кардамон, сечуански пипер, както и с по-познатите: майоран, риган, босилек, кориандър, джинджифил, самардала и пр. Навремето повечето от екзотичните подправки можеха да бъдат открити единствено в чужбина, но към днешна дата (месец май 2011) у нас има както специализирани за целта магазинчета, така и щандове по пазарите и в големите вериги магазини.
Любовта ми към подправките е толкова силна, че самите те са ми отвръщали със същото неведнъж :-) Помня една седмица в миналото - със съпруга ми разполагахме със средства да купим само 1 кг боб и 1 хляб. А трябваше да се храним няколко дни :-) Реших въпроса по следния начин - разделих суровия боб на 3 равни части. В първата сварена порция подправката-царица беше класическият джожджен, във втората - бахар, а в третата - сминдух. Толкова бяха различни на вкус, че чак на петия (последен) ден мъжът ми се сети, че ядем само зрял фасул няколко последователни дни :-)
С течение на времето ще споделя с вас всичко, което знам за цариците в кухнята - вълшебните подправки...