ДОБРЕ ДОШЛИ!

Мили момичета и момчета,

Добре дошли в моята кухня, където ще творим заедно с вас! От нашето желание и вдъхновение ще се появяват чудни за сетивата гозби, които да споделяме с обичните ни хора. Ще си създадем уют около печката за готвене, ще обикнем продуктите, които ни хранят и ще се гмурнем във Вълшебния свят на Подправките. Домът ни така ще заухае на любов, че няма да имаме търпение да дочакаме следващото си кулинарно приключение. Разчитам и на вас да ми помагате тази вкусна и омайна приказка да няма край...

ТУТМАНИКЪТ




Продуктите, без които няма да можете:

  • 1 кг брашно за сместа и допълнително за маята и за точенето
  • 500 мл прясно мляко/ 450 г кисело мляко
  • 3 яйца (2 броя цели + 1 белтък за сместа + 1 брой жълтък за намазване)
  • 1 кубче мая
  • 2 ½ кафени чаши олио + 2 с.л масло
  • Сирене – около 300 г
  • Сусам – 1-2 ч.л.
  • Щипка любов към целия свят

Трябват ви още:
  • Голям съд за печене
  • Голям плот за разточване на корите
  • Четка за намазване
  • Кърпа за завиване на тестото, докато втасва

Е, хайде да се залавяме с тази вкусотийка, подсказана ми от баба Генче – майсторицата на тестото в семейството на съпруга ми и прекрасна прабаба на сина ми. Благодарим ти, мила Генче !!!

  1. Приготвяме си маята в дълбока купичка, като добавяме половин чаша топла вода, по щипка захар и сол, както и достатъчно брашънце, за да се образува гъста кашичка. Оставяме на топло докато втаса.
  2. В дълбока купа пресяваме брашното. Оформяме в средата кладенче, където в последствие ще сложим втасалата мая, млякото, 2-те цели яйца и белтъка на третото.
  3. Месим тестото, докато се появят мехури.
  4. Време е за удряне – аз си играх до 100 пъти да „бия” тестото по плота – беше доста забавно.
  5. Разделяме тестото на 3 равни топки и оставяме под кърпа да втаса. Обикновено това се случва около 30 минути по-късно.
  6. Подготвяме си олиото и маслото, като ги загряваме на слаб огън, колкото маслото да се разтопи. Начупваме сиренето. Разбиваме си жълтъка от 3-то яйце с малко вода и 1-2 капки олио (това ни е за мазане непосредствено преди печенето).
  7. Дойде мигът за точенето. Осигуряваме си местенце, което набрашняваме леко и се залавяме с топките една по една. Разточваме до голям правоъгълник с дебелина около 2-3 мм. Прехвърляме върху чиста кърпа, удобна за навиване. Мажем обилно с мазнината. Захващаме се с 2-та кора, с която се случва същото, което и на първата – мятаме я върху първата и мажем обилно с мазнината. Така ще бъде и с третата кора, която обаче поръсваме и със сиренето.
  8. Навиваме внимателно на руло, което усукваме максимално. Аз разрязах рулото на 12 равни части. С част от останалата мазнина намасляваме съда за печене. Подреждаме „охлювчетата” в тавата, завиваме с кърпа и оставяме на топло да втасат още веднъж. Включваме фурната на 200 градуса (180 с обдухване) да загрее.
  9. Вече втасалите „охлювчета” мажем първо с още мазнина, сетне – с жълтъка, а най-накрая поръсваме със сусам.


  1. Сипваме си чаша вино и около 40 минути се чудим дали наистина сме вечеряли само преди 3 часа, защото ароматът от фурната е просто вълшебен!
  2. Проверяваме със суха клечка дали красотата е и съвършено изпечена. Ако е така, поръсваме с известно количество пръски вода и отново завиваме.
  3. Поднасяме на любимите ни хора с кисело мляко или портокалов фреш.


Захващайте се смело и да ви е мноооооооого сладко на сърцето и душата!!!

Няма коментари:

Публикуване на коментар