ДОБРЕ ДОШЛИ!

Мили момичета и момчета,

Добре дошли в моята кухня, където ще творим заедно с вас! От нашето желание и вдъхновение ще се появяват чудни за сетивата гозби, които да споделяме с обичните ни хора. Ще си създадем уют около печката за готвене, ще обикнем продуктите, които ни хранят и ще се гмурнем във Вълшебния свят на Подправките. Домът ни така ще заухае на любов, че няма да имаме търпение да дочакаме следващото си кулинарно приключение. Разчитам и на вас да ми помагате тази вкусна и омайна приказка да няма край...

ГХИ (Пречистено масло)

Гхи във ведическата индийска кухня е думата за чистата мазнина на маслото – без твърдите белтъчни частици, от които то гранясва, и без водата в него. Приготвя се лесно, но изисква търпение и усмихнато настроение. Препоръчвам ви го, защото по своите качества е като в детството на тези от нас, които ядяхме чисти и вкусни продукти. Каквото и да приготвите с гхи, ще ви заухае като в кухнята на баба и мама.


Единственото, от което се нуждаете като продукт, е 250 г качествено масло без растителни добавки. Трябва ви и цедка за чай.

В подходящ за котлон разлят съд разтопяваме маслото на умерен огън. Когато маслото заври и на повърхността му се появи пяна, намаляваме огъня до минимум. Пяната отстраняваме с цедката периодично. Въпросната пяна можем да оползотворим същия ден в зеленчукови супи, основни ястия или ориз.

Когато маслото добие кехлибарено-златистия цвят на пчелен мед и стане прозрачно, имаме готовото гхи.



Веднага го преливаме в глинен съд и го оставяме да изстине до стайна температура, без да го покриваме с каквото и да било.



Когато изстине, гхито добива вид на „пяната” от пчелен мед.



Захлупваме плътно с капак глинения съд и съхраняваме нашето гхи на сухо и проветриво място. За целта не ви е нужен хладилник, но ако се притеснявате, просто го сложете в него. Вкусното и полезно гхи можете да мажете на филии, както и да използвате в подходящи за масло ястия.

Няма коментари:

Публикуване на коментар