Гхи във ведическата индийска кухня е думата за чистата мазнина на маслото – без твърдите белтъчни частици, от които то гранясва, и без водата в него. Приготвя се лесно, но изисква търпение и усмихнато настроение. Препоръчвам ви го, защото по своите качества е като в детството на тези от нас, които ядяхме чисти и вкусни продукти. Каквото и да приготвите с гхи, ще ви заухае като в кухнята на баба и мама.
Единственото, от което се нуждаете като продукт, е 250 г качествено масло без растителни добавки. Трябва ви и цедка за чай.
В подходящ за котлон разлят съд разтопяваме маслото на умерен огън. Когато маслото заври и на повърхността му се появи пяна, намаляваме огъня до минимум. Пяната отстраняваме с цедката периодично. Въпросната пяна можем да оползотворим същия ден в зеленчукови супи, основни ястия или ориз.
Когато маслото добие кехлибарено-златистия цвят на пчелен мед и стане прозрачно, имаме готовото гхи.
Веднага го преливаме в глинен съд и го оставяме да изстине до стайна температура, без да го покриваме с каквото и да било.
Когато изстине, гхито добива вид на „пяната” от пчелен мед.
Захлупваме плътно с капак глинения съд и съхраняваме нашето гхи на сухо и проветриво място. За целта не ви е нужен хладилник, но ако се притеснявате, просто го сложете в него. Вкусното и полезно гхи можете да мажете на филии, както и да използвате в подходящи за масло ястия.
Няма коментари:
Публикуване на коментар