Скъпи приятели, това е едно много лесно и вкусно предястие, което доби бърза популярност в нашето семейство.
За целта ви трябват:
Печени червени чушки – може и от буркан, но да не са кисели
Орехи – сурови
Чесън – няколко скилидки
Пармезан (настърган) – за разкош
Балсамов оцет
Зехтин
Можете и да добавите:
Черни маслини – за съпровод
Яйца (твърдо сварени) – за украса
Режем изпечените, обелени и почистени от семки чушки на дълги тънки ленти. Суровите орехи наситняваме с нож в желана от нас големина и форма. Слагаме ги в сух тиган и запичаме на умерен огън на котлона, като бъркаме непрекъснато, за да се запекат нашите ядки равномерно. Готови са, когато започнат да издават вълшебния си орехов аромат и станат малко по-тъмни. Веднага ги махаме от тигана, защото той, дори и отстранен от огъня, е вече загрят и ще продължи да запича ядките, с което рискуваме да ги загорим. Докато чакаме орехите да изстинат, счукваме в хаванче чесъна с малко сол. Добавяме към чесъна балсамов оцет и зехтин. Разбъркваме хубаво и поливаме чушките, като отново объркваме добре. Добавяме изстиналите орехи към чушките, бъркаме всичко още веднъж и оставяме да престои поне 15 минути, за да се омесят ароматите. Редим от сместа в чинии за сервиране и поръсваме с пармезана.
Можем да комбинираме с черни маслини и с по 1 твърдо сварено яйце, нарязано на елипси/ кръгове, подредени около салатата.
Няма коментари:
Публикуване на коментар