ДОБРЕ ДОШЛИ!

Мили момичета и момчета,

Добре дошли в моята кухня, където ще творим заедно с вас! От нашето желание и вдъхновение ще се появяват чудни за сетивата гозби, които да споделяме с обичните ни хора. Ще си създадем уют около печката за готвене, ще обикнем продуктите, които ни хранят и ще се гмурнем във Вълшебния свят на Подправките. Домът ни така ще заухае на любов, че няма да имаме търпение да дочакаме следващото си кулинарно приключение. Разчитам и на вас да ми помагате тази вкусна и омайна приказка да няма край...

МУСАКА (без запръжка)

Мнозина българи обичат мазната мусака – е, не съм сред тях и затова ще споделя с вас как я готвя аз – далеч по-здравословно и ни най-малко отстъпваща на вкус от оригинала.

Основната разлика е, че не запържвам каймата, а я кипвам в доматен сос. Също така не слагам брашно в заливката.


И така, продуктите, които ще ви трябват са:

Кайма (каквато искате) – 1 кг (аз наблягам на каймата, не на картофите)
Картофи – ½ кг
Домати (стерилизирани) – 1 среден буркан от лютеница (ок. 300 г)
Яйца – 4 броя
Кисело мляко – 1 кофичка
Магданоз – 1 голяма връзка
Черен пипер, чубрица за готвене, червен пипер, сол и индийско орехче – на вкус

Сега да се захващаме с тази вкусотия, от която детето ми задължително иска допълнителна порция, което предварително ме въодушевява.

Омесваме каймата с черния пипер и чубрицата. Прехвърляме сместа в разлята тенджера. Вадим доматите и ги мятаме върху каймата. Взимаме прибор за мачкане на картофи или най-обикновена вилица и хубаво разбъркваме доматите с каймата.



Ако доматите и каймата не са солени, добавяме 1-2 щипки сол (желателно морска, защото е по-полезна). Включваме котлона на умерен огън и разбъркваме честичко. Докато котлонът загрява, режем на ситно дръжките магданоз, като преди това изхвърляме най-крайната им част – около 1 см. Изсипваме дръжките в каймата.



Сега се захващаме с картофите – за целта семейството, което има намерение да се храни, се включва с активна помощ – миенето и беленето им. Режем картофите на кръгове/ елипси, сетне – на пръчици и най-после – на малки кубчета. Вместо да приготвяме картофите по този начин, можем да ги сварим и да ги направим на пюре с вода или прясно мляко. В този случай първо слагаме вода в съда за мусака, а отгоре слагаме пюрето. Ако сме се спрели на варианта с кубчета (изискващ повече време), изсипваме картофите в съда за мусака и отгоре доливаме вода, колкото да ги покрие.

И така, картофената част в съда вече е готова – остава да я поръсим с 1-2 щипки индийско орехче и също толкова сол. Приготвената за около 40 минути кайма (ще познаете, че е готова по цвета й – трябва да е покафеняла) изсипваме върху картофите и слагаме нашата мусака в предварително загрята фурна – 170 С с обдухване или 190 С с включени горен и долен нагревател. 



Покрития с капак съд поставяме на такова ниво, че горната му и долната част да са на еднакви отстояния от горната и долната част на фурната. Печем около 30 минути.

Стигнахме до яйцата. Много добре измити и със стайна температура ги чукваме поотделно в малка купичка, за да се уверим, че няма развалени. Ако всичко е наред с нужните ни яйца, ги разбиваме с каквото имаме и ги омесваме с киселото мляко, което също трябва да е със стайна температура. Наситняваме листата магданоз и ги добавяме към млечно-яйчената смес. Слагаме и щипка сол.



Вадим внимателно мусаката от фурната и поливаме равномерно с бяло-оранжевата ни заливка (ще има оранжев оттенък, ако имате късмет с истински яйца). Поръсваме артистично с червен пипер.



Печем докато заливката добие златист цвят.



Сервираме с айран или чаша таратор. 


2 коментара:

  1. В момента я приготвям, прибавих и малко морковчета към картофите и няма да слагам червен и черен пипер, зареди корема ми, но мисля че ще стане чудесно! О, и междудругото това ще ми бъде първата собственоръчно направена мусака :)

    ОтговорИзтриване
  2. Надявам се, Мая, да ти е харесала :-) У нас мусаката не "преживява" повече от два дни, при положение, че си я ядем без приятели на гости :-) С моркови не съм пробвала - ще се радвам да споделиш дали е вкусно. Усмихнат ден от мен!

    ОтговорИзтриване