Турският булгур и арабският кускус нямат нищо общо с българските им събратя. Много по-ситни са от нашите варианти и изглеждат ето така:
Ще ви трябват следните продукти:
Булгур/ кускус – 1-2 чаши (можете да ги откриете в магазините за био-храни, както и в арабските магазини)
Сирене – половината от количеството на булгура
Яйца – по 1 брой за всяка чаша от горните продукти
Бял пипер и индийско орехче – на вкус
Кашкавал – за поръсване
Ще ви трябват също така:
Формички за крем-карамел
Хартия за печене
Булгурът не се нуждае от варене – достатъчно е да го кипвате за кратко във вода. За нашата рецепта дори и това не е необходимо. Трябва ни вряла вода, с която заливаме булгура, похлупваме и чакаме да удвои обема си, което се случва за няколко минути. В нашия случай 2 чаши набъбнал булгур изглежда ето така:
Отхлупваме и чакаме да изстине. Добавяме натрошеното сирене, белия пипер и индийското орехче. Чукваме яйцата едно по едно в отделна купичка, за да сме сигурни, че сред тях няма развалени. Добавяме ги към сместа и объркваме с лъжица. Трябва да ни се получи сравнително рядка смес.
От хартията за печене режем квадрати. Навлажняваме с по 2-3 капки вода съдовете за крем-карамел и поставяме по 1 квадратче от хартията за печене във всеки съд.
Изрязваме стърчащите ъгли на хартията, така че да изравним височината й над съдовете за кремкарамел. С черпак поставяме от сместа върху хартията за печене почти до ръба на формичките за крем-карамел. Редим в подходяща тава и печем на водна баня на 170 С с обдухване или на 190 С с включен горен и долен нагревател.
Изрязваме стърчащите ъгли на хартията, така че да изравним височината й над съдовете за кремкарамел. С черпак поставяме от сместа върху хартията за печене почти до ръба на формичките за крем-карамел. Редим в подходяща тава и печем на водна баня на 170 С с обдухване или на 190 С с включен горен и долен нагревател.
Проверяваме с дървен шиш дали са готови кексчетата ни – шишчета трябва да излезе сухо от сместа. Малко преди да извадим кексчетата от фурната, ги поръсваме с настърган кашкавал и връщаме за още 1-2 минути. Общо ще ни се получат 8 такива порции:
Няма коментари:
Публикуване на коментар