ДОБРЕ ДОШЛИ!

Мили момичета и момчета,

Добре дошли в моята кухня, където ще творим заедно с вас! От нашето желание и вдъхновение ще се появяват чудни за сетивата гозби, които да споделяме с обичните ни хора. Ще си създадем уют около печката за готвене, ще обикнем продуктите, които ни хранят и ще се гмурнем във Вълшебния свят на Подправките. Домът ни така ще заухае на любов, че няма да имаме търпение да дочакаме следващото си кулинарно приключение. Разчитам и на вас да ми помагате тази вкусна и омайна приказка да няма край...

СОЛЕНИ КЕКСЧЕТА С ТУРСКИ БУЛГУР ИЛИ АРАБСКИ КУСКУС



Турският булгур и арабският кускус нямат нищо общо с българските им събратя. Много по-ситни са от нашите варианти и изглеждат ето така:


 

Ще ви трябват следните продукти:

Булгур/ кускус – 1-2 чаши (можете да ги откриете в магазините за био-храни, както и в арабските магазини)
Сирене – половината от количеството на булгура
Яйца – по 1 брой за всяка чаша от горните продукти
Бял пипер и индийско орехче – на вкус
Кашкавал – за поръсване

Ще ви трябват също така:

Формички за крем-карамел
Хартия за печене


Булгурът не се нуждае от варене – достатъчно е да го кипвате за кратко във вода. За нашата рецепта дори и това не е необходимо. Трябва ни вряла вода, с която заливаме булгура, похлупваме и чакаме да удвои обема си, което се случва за няколко минути. В нашия случай 2 чаши набъбнал булгур изглежда ето така:



Отхлупваме и чакаме да изстине. Добавяме натрошеното сирене, белия пипер и индийското орехче. Чукваме яйцата едно по едно в отделна купичка, за да сме сигурни, че сред тях няма развалени. Добавяме ги към сместа и объркваме с лъжица. Трябва да ни се получи сравнително рядка смес.



От хартията за печене режем квадрати. Навлажняваме с по 2-3 капки вода съдовете за крем-карамел и поставяме по 1 квадратче от хартията за печене във всеки съд.



Изрязваме стърчащите ъгли на хартията, така че да изравним височината й над съдовете за кремкарамел. С черпак поставяме от сместа върху хартията за печене почти до ръба на формичките за крем-карамел. Редим в подходяща тава и печем на водна баня на 170 С с обдухване или на 190 С с включен горен и долен нагревател.


 
 Проверяваме с дървен шиш дали са готови кексчетата ни – шишчета трябва да излезе сухо от сместа. Малко преди да извадим кексчетата от фурната, ги поръсваме с настърган кашкавал и връщаме за още 1-2 минути. Общо ще ни се получат 8 такива порции:


Няма коментари:

Публикуване на коментар