ДОБРЕ ДОШЛИ!

Мили момичета и момчета,

Добре дошли в моята кухня, където ще творим заедно с вас! От нашето желание и вдъхновение ще се появяват чудни за сетивата гозби, които да споделяме с обичните ни хора. Ще си създадем уют около печката за готвене, ще обикнем продуктите, които ни хранят и ще се гмурнем във Вълшебния свят на Подправките. Домът ни така ще заухае на любов, че няма да имаме търпение да дочакаме следващото си кулинарно приключение. Разчитам и на вас да ми помагате тази вкусна и омайна приказка да няма край...

ТРОЙНО ПРЕДЯСТИЕ – РУЛО ОТ ШУНКА, ПЪЛНЕНИ ЧУШКИ СЪС СИРЕНЕ (И ОЩЕ НЕЩО) И ГРИЗИНИ


Скъпи приятели, рецептата за това предястие ми хрумна по една проста причина: видях нещо подобно на витрината в един магазин и цената на 1 бройка беше 2,40 лева, което ми се стори твърде скъпо! Разгледах внимателно рулото от шунка с някакъв пълнеж и смело се запътих към щанда с невакумирани колбаси. Поръчах 10 резена Пражка шунка от бут, като общата им цена беше, познайте колко? – 2,50 лева. Та да минем на продуктите за предястието 3 в 1, което на финала изглежда така:




РУЛО ОТ ШУНКА
Шунка – толкова резена, че да имате по 2 бр. на човек
Кашкавал (по-мек), за да може да се навива, без да се чупи – аз се спрях на сиренцата за хабургери. Ако вземате друг вид сирене/ кашкавал, трябва да си отрежете такъв резен, че да е по-тънък от шунката и да я покрива почти изцяло.
Лютеница (от средните бурканчета) – без допълнителни подправки, защото ще ги слагаме ние
Магданоз – на вкус
Лютив червен пипер – на вкус
Кимион (млян) – на вкус
Кориандър (млян) – на вкус
Още нещо – на вкус 
Клечки за зъби или коктейлни клечки

Режем си на ситно магданоза и заедно с останалите подправки го слагаме в лютеницата – по-удобно е за разбъркване, ако предварително изсипете лютеницата в отделен съд. Както се досещате, разбърквате докато получите еднородна смес.

Взимаме си равна чиния или дъска и сядаме, за да ни е удобно на крачетата. Пускаме си хубава музика. Пием глътка кафе, което предварително сме си направили.

Поставяме на тази плоскост резен шунка с широката част към нас. Редим 1-2 парчета кашкавал/ сирене. Мажем от сместа върху кашкавала, но оставяме около 1 пръст ненамазани краищата на шунката, за да не “прелее”, когато започнем да навиваме рулата. Навиваме до възможно най-тънки рула и набождаме с клечки на няколко места, за да остане рулото цяло. Готовите рула подреждаме в отделен съд и слагаме в хладилника. Когато сервираме, режем на такива парчета, че всяко да си има клечка.

ПЪЛНЕНИ ЧУШКИ СЪС СИРЕНЕ (И ОЩЕ НЕЩО)

Към месното руло е редно да направим и нещо леко, в случая – вегетарианско. Ето защо си набавяме следното:

Чушки – зелени (трябва да има поне по 2 бр. на човек)
Сирене
Кисело мляко
Яйца – твърдо сварени
Домат – попарен във вряла вода, след което рязко изстуден под течаща вода (ако имате лед, можете да си приготвите за целта купа със студена вода, в която да го сложите)
Копър – на вкус
Чесън – според сезона (пресен или стар)
Черни маслини – за украса

ЗАБЕЛЕЖКА: Препоръчвам сместа да се приготви предишния ден и да престои в хладилника, защото добива по-голяма плътност.


Приготвяме си по-голяма купа, в което слагаме дебел резен сирене. Натрошаваме го с вилица на не много ситни парчета. Добавяме толкова кисело мляко, че сместа да заприлича на много гъст крем. Междувременно сме си измили яйцата и сме ги сложили да се варят. Режем на ситно чесъна, копъра и обеления домат, чието семе сме отстранили предварително (можем в последствие да го използваме за друго ястие, изискващо домати при готвенето му). Разбъркваме всичко много добре, докато се разпредели равномерно и вкарваме в хладилника поне за 1-2 часа.

Когато решим да слагаме масата разполовяваме добре измитите чушки, изчистваме ги от семките и режем на по-големи хапки – размерът им трябва да е достатъчен, че да побере 1 супена лъжица от сместа. Върху сместа на всяко парче поставяме по 1 маслинка за украса и контраст.



ГРИЗИНИ

Бутер тесто – голяма опаковка (напоследък са се появили и в по-малка разфасовка)
Подправки – каквито ще ви допаднат върху гризини
Мляко (прясно) – за намазване
Яйце – 1 брой (сурово), от което ще ви трябва жълтъкът (по принцип, ако нямате яйце, може и без него, но ще загубите приятния златист цвят на крайния продукт)
Четчица за намазване

Първо си пригответе плоска тава и я застелете с хартия за печене – аз лично я използвам почти за всичките си печива, първо защото няма как да ви загорят и второ, защото впоследствие измивате тавата си с едно изплакване.

Като начало ви трябва голям и удобен за точене на кори плот. Вадите бутер тестото и разстилате. Няма да го точите, но си пригответе остър нож и много бързо изрежете дълги лентички с приблизителна дебелина на показалеца ви (стига да е със сравнително нормален размер). На края направете 1 разрез, перпендикулярен на предишните и в идеалния център на бутер кората. Сега извивате лентичките само в една посока, за да ви се образуват спирали, и редите веднага в тавата, като си оставяте разстояние между тях, защото знаете, че бутер тестото ще бухне. Като си наредите всички спирали, си приготвяте сместа за намазване – разбивате жълтъка с малко прясно мляко (1-2 с.л.) и преливате в малка купичка. Взимате си четчицата, топите в сместа и мажете обилно всички спирали. Идва ред на подправките – аз използвах босилек и готварска чубрица. Ръсите обилно и пъхате тавата в предварително загрята фурна (градусите за бутер тесто са обозначени на всеки пакет с такова съдържание). Готови са за по-малко минути от посочените от производителя градуси, защото са по-тесни от обичайните продукти от бутер-тесто. Вадите от фурната, изчаквате ги да поизстинат и аранжирате във водни чаши или по друг начин, какъвто ви хрумне.

Да ви е сладко, мили приятели!!!

Няма коментари:

Публикуване на коментар