Продуктите, без които няма да можете:
- свинска обезкостена плешка – ½ кг
- ориз – 2 водни чаши
- чушки (зелени) – 10-на броя средна големина
- лук (кромид, червен) – 2-3 големи глави
- доматен сос – 1 водна чаша
- олио – 2 с.л.
- сол – 1 щипка
- щипка радост
Продуктите, без които ще можете, но няма да е същото:
- соев сос – 2-3 с.л. за месото и 2 с.л. за зеленчуците
- КУРКУМА – 1 ч.л.
- вино (червено) – 1 водна чаша
Нарязвате си плешката на хапки и я мариновате с виното и соевия сос за поне час. Измивате ориза в сито, докато водата стане прозрачна и оставяте да се изцежда.
Режете чушките на парчета, приблизително равни по големина на хапките месо, и ги прехвърляте в чиния. Режете лука на полумесеци и го прехвърляте в отделна чиния. Сега е моментът да си направите и доматения сос (виж рецептата за ДОМАТЕН СОС).
Захващаме се със зеленчуците. Приготвяте си голям тиган, който слагате на котлон, включен на максимална степен. Веднага сипвате 1 с.л. олио. Когато мазнината започне да цвърчи, слагате чушките, 1 с.л. соев сос и бъркате много енергично, докато леко омекнат – обикновено това се случва за не повече от 1 минута. Веднага ги поставяте в дълбок празен съд и захлупвате. Връщате тигана на котлона и повтаряте същата процедура, но този път с лука.
След като отново изпразните тигана, изсипвате в него месото заедно с маринатата. Бъркате непрекъснато, след като течността заври. Когато месото леко побелее, изсипвате доматения сос и намалявате котлона на минимум. Захлупвате неплътно и отивате да пиете 1 чаша вино, да речем. Месото е готово, когато нишките му се отделят лесно при пробождане. Дърпате тигана от котлона и захлупвате плътно.
Ред е на ориза. Всеки вид ориз се готви различно, поради което не е лошо да погледнете какво пише на пакета на вашия ориз по отношение на съотношението ориз:вода, ако искаме да го сварим. За белия ориз съотношението в общи линии е 1 част ориз:2 части вода. Слагаме водата и солта в тенджера и включваме на най-висока степен котлона. Когато водата заври, сипваме ориза, разбъркваме и отново изчакваме завирането на водата. Намаляваме котлона (ако степените ви са 4 – на 1, ако са 6 – на 2, а ако са 9 – на 3 или 2), добавяме куркумата, разбъркваме за последен път и поставяме плътно капака. Оризът е готов, когато можете да стиснете между пръстите си 1 зрънце и то да е меко в средата, без твърди частици.
Да ви е сладко, приятели!!!
Няма коментари:
Публикуване на коментар