ДОБРЕ ДОШЛИ!

Мили момичета и момчета,

Добре дошли в моята кухня, където ще творим заедно с вас! От нашето желание и вдъхновение ще се появяват чудни за сетивата гозби, които да споделяме с обичните ни хора. Ще си създадем уют около печката за готвене, ще обикнем продуктите, които ни хранят и ще се гмурнем във Вълшебния свят на Подправките. Домът ни така ще заухае на любов, че няма да имаме търпение да дочакаме следващото си кулинарно приключение. Разчитам и на вас да ми помагате тази вкусна и омайна приказка да няма край...

ПЪЛНОЗЪРНЕСТ ХЛЯБ С 4 ВИДА БРАШНО

Продуктите, без които няма да можете:

  • Бяло брашно – 3 водни чаши
  • Грахам пълнозърнесто брашно – 1 водна чаша
  • Ленено пълнозърнесто брашно – 1 водна чаша
  • Ръжено пълнозърнесто брашно – 1 водна чаша
  • Смес от ядки (ръжени, овесени и пр.) – 1 водна чаша
  • Мая – 1 кубче
  • Сол – 2 щипки
  • Захар – 1 щипка
  • Зехтин (олио, разтопено масло)
  • Усмихнато настроение – в огромни количества

Продуктите, без които ще можете:

  • Яйца – 5 броя
  • Мак – за поръсване

Ако има нещо, което ама хич не се получава, когато нямаш добро разположение на духа, то това е хлябът (и козунакът). Една и съща рецепта, една и съща фурна, ала различно настроение при месенето – и резултатът е с разлика от земята да небето.

Затова се запасете с огромно количество Любов, преди да се захващате с месенето.

Пресяваме в голяма, добре подсушена купа всички видове брашно. Разбъркваме добре. Добавяме сместа от ядките и пак разбъркваме. Слагаме в по-дълбок глинен съд кубчето мая, солта, захарта и 2-3 с.л. брашно. Добавяме толкова вода (със стайна температура!), че при разбъркване да получим гъста кашичка, която оставяме на топло да се надигне. Когато това се случи, правим кладенче в средата на брашното, сипваме сместа с маята, разбитите 4 яйца (със стайна температура!), мазнината (ако е разтопено масло, трябва да е със стайна температура!) и толкова течност (със стайна температура!), колкото да оформим меко тесто (около 1-2 водни чаши е течността, която може да бъде вода или прясно мляко).

Докато месим, си мислим за любим човек...

Оставяме на топло и завиваме купата с хавлия, сгъната на няколко ката, например. Отвреме-навреме проверяваме докъде е стигнало тестото, защото при отличен вариант може да тръгне да се разхожда.

Когато удвои обема си, премесваме 1-2 пъти и оставяме за 10-на минути отново да втаса завито в купата.

Сега вече си включваме фурната – на 200 градуса с обдухване. Приготвяме си и тавата, която застиламе с хартия за печене. Поръсваме артистично с мазнина по избор. Оформяме малки питчици, които да се побират като топчица в захлупените ни една връз друга шепи. Редим в тавата и леко приплескваме. Взимаме си подходящ нож и правим по 3 разреза върху всяка от питките. Разбили сме 5-то яйце с малко течност (всичко е на стайна тампература!), която отново е вода или прясно мляко. Взимаме си готварска четка (ако нямате такава, използвайте топка памук, но внимавайте да не останат власинки върху тестото), топим в сместа, мажем питките и ръсим с мак или сусам). Слагаме във фурната, къщата ни скоро ще заухае на вълшебство и след около 30 минути хлебчетата ни са готови. Проверяваме дали е така, като пробождаме всяка от тях с дървен шиш – трябва да излиза сух от хлебчетата. Поръсваме с пръски водичка и завиваме хлебчетата, както са си в тавата. След няколко минутки можете да хапвате с радост.

Няма коментари:

Публикуване на коментар